Marko Pekkanen: Oman työn räjäyttäminen

Helsingin elokuva-akatemian Elävän kuvan seura, 7.12.2015

Elokuvaa tehdessä, olipa kyse sitten mistä tahansa sen osa-aluuesta, oma tekemisen tapa muodostaa vakaasti kivetyn polun aina siihen asti kunnes polun kivet alkavatkin kasaantua tekijän eteen Berliinin muuriakin mahtavampana kasana. Edetäkseen kohti erinomaista lopputulosta voi yrittää kiivetä muurin yli, mutta onnistuminen on todennäköisempää, jos tässä vaiheessa uskaltaa räjäyttää oman työnsä. Marko Pekkasen vetämässä sessiossa keskustelimme tavoista räjäyttää oma työ ajatuksellisesti ja uudelleen jäsentelyn mahdollisuuksista paremman elokuvan syntymiseksi. Alta löytyy Markon esimerkeistä ja keskustelusta poimittuja ohjeita ja huomioita omien teosten räjäyttämiseksi.

1. Räjäytä ensin omat estosi ja palaa nuoruuden vapautuneeseen työskentelytapaan!

Usein ensimmäisiä leffoja tehdessä tekemisen ilo ja innostuneisuus ohjaa tekemistä, eikä esteitä synny samalla tavalla kuin myöhemmin. Kun myöhemmin työskentely alkaa tökkimään omien epäilysten kanssa kannattaa räjäyttää kuvitelmat siitä, että on pakko tehdä maailman paras elokuva ja palata tekemisen iloon.

2. Onnistunutta räjäytystä edeltää yleensä etäisyyden ottaminen.
Keskellä taistelutannerta on useimmiten vaikea hahmottaa, missä ongelmakohdat sijaitsevat. Oma työ on hyvä jättää hetkeksi sivuun ennen kuin kokeilee suuria muutoksia.

3. Arvioi räjäytyksen kohdetta ja tarpeellisuutta sisällön kautta!

Teoksen mentyä solmuun tulee halua kokeilla kaikkia muita ratkaisuja, mutta yleinen kikkailu muuttaa hyödyllisen räjäyttelyn helposti summittaiseksi ohiammunnaksi. Tässä vaiheessa on syytä palata miettimään mikä on teoksen ydin ja tehdä sitten harkittuja räjäytystoimenpiteitä niille alueille, jotka eivät tue sisältöä.

4. Räjäytä pelot, ennakkoluulot ja epäilykset.

Mikä tahansa luova työskentely on koko ajan muuttuva prosessi. Alussa on tavoite, mutta se todennäköisesti muuttuu työskentelyn aikana. Ole siis optimisti ja kohtaa avoimesti muutokset, koska niitä tapahtuu jokatapauksessa.

5. Häpeän räjäyttäminen vai häpeä ohjaamassa räjäytyksen suuntaa?

Useaan työskentelyprosessiin kuuluu hetkiä, jolloin tekijä on lamaantua häpeästä. Mistä häpeä syntyy ja mitä se ehkäisee? Turha häpeä kannattaa räjäyttää, koska esimerkiksi tehtyjen teosten piilottelusta on harvoin mitään iloa, mutta toisaalta tekijän on myös hyvä kuunnella ohjaako häpeä esimerkiksi tekemään oman osuuden paremmin.

6. Saako työn kokonaan räjäyttää ja hylätä?

Joskus työskentely etenee sellaiseen pisteeseen ettei tekijälle ole mahdollisuuksia räjäyttää teosta riittävällä tavalla, esimerkiksi tekijä voi huomata, että hänellä ei olekaan niin paljoa aikaa projektille kuin se vaatisi tullakseen kunnolla tehdyksi. Toisaalta tehdessä voi myös huomata, että resurssit eivät riitäkään tämän elokuvan loppuunsaattamiseksi. Yleensä sellaisessa tilanteessa kannattaa räjäyttää omat tavoitteet ja saattaa projekti loppuun sillä tavalla kuin se on mahdollista. Kaikkien tekijöiden uralla mahtuu kuitenkin projekteja, jotka eivät koskaan tule valmiiksi ja tämäkin täytyy hyväksyä. Keskustelussa nousi esiin, että tärkeintä on alusta lähtien olla rehellinen kaikille muille projektissa mukana oleville. Esimerkiksi dokkarin henkilöille kannattaa kertoa heti alussa kuinka pitkä ja muuttuva prosessi on kyseessä.

7. Oman työn räjäyttämiseen saa kokemusta räjäyttelemällä toisten töitä!

Teoksen ajatteleminen uudella tavalla on taito siinä missä muutkin taidot: se paranee harjoittelemalla. Kannattaa siis katsoa muiden elokuvia myös pohtien sitä, miten ne olisi voitu tehdä toisin ja usein mitä huonompaa elokuvaa katsoo, sitä helpompi räjäytysmahdollisuuksia on keksiä.

Helsingin elokuva-akatemian Elävän kuvan seura on sarja viikoittain järjestettäviä vertaisoppimistilaisuuksia. Blogitekstit perustuvat vaihtuvien kirjoittajien havaintoihin, kokemuksiin ja näkemyksiin pidetyn session pohjalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s